През февруари 2010 година Алексей Петров беше арестуван при специализираната

...
 През февруари 2010 година Алексей Петров беше арестуван при специализираната
Коментари Харесай

Как Асан Омеров от Бабинци стана Алексей Петров

 През февруари 2010 година Алексей Петров беше задържан при профилираната полицейска интервенция " Октопод ", разпоредена от тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Цветан Цветанов.  По този мотив Руслан Йорданов като публицист от вестник " Стандарт " посещава родното село на някогашната барета Бабинци, напомня Марица.

Там той беседва с родственици и съседи на Алексей Петров, които описват по какъв начин едвам на 8 години той и фамилията му българомохамедани са принудени да си сменят имената. Ето и текстът, оповестен преди 13 години.   

На 23 април 1962 година в Бабинци проплаква Асан Ибримов Омеров. Дядо му Омер отглеждал волове, които по това време са единственото транспортно средство " 4 х 4 " върху каменистите чукари.

От колибата му в местността Трескавец се разкрива чудна панорама - ридовете криволичат към ниското, където е сврян Тетевен и се вие долината на река Вит. Отсреща надничат старопланинските върхове Вежен, Паскал и Баба. 

Пастирите в мюсюлманското село на върха на света не са били пощадени от превратностите на историята. При национализацията след 9 септември на дядо Омер му взимат трите крави, двата коня и 7-8 овце за новото Трудово-кооперативно земеделско стопанство.

По-страшното идва през 1970 година, когато му вземат името дружно с тези на сина и внука му, както и на всички останали помаци в България. 8-годишният Асан се трансформира вечно в Алексей Петров. Баща му Ибрим е прекръстен на Илия. 

" Моят баща Асан го биха свиреп в милицията, държаха го със седмици в килия, до момента в който най-после склони да прекръсти и децата си.

Дядото на Алексей също доста го тормозиха, и той няколко нощи спа в милицията ", спомня си 48-годишният Ибришим от Бабинци.

Ибришим е учил четири години в един клас с доцента по корпоративна сигурност и антитероризъм в началното школо в селото.

" Не бяхме цялостни отличници, само че бяхме положителни възпитаници. Изкарвахме пет - пет и половина ", смее се той. След часовете с Алексей гонили топка по ливадите и играли на " юф " – нещо като пастирски голф, който се играе с криваци. През останалото време пасели конете и воловете. 

" Родата на Алексей е сиромашка. Дядо му Омер е карал трупи с воловете, след това майка му Гена се грижеше за добитъка, а татко му работеше в горското ", споделя Ибришим. Той счита, че карцерът на досегашния офицер от ДАНС е умишлен. 

20 години беше добър за страната, а в този момент внезапно го уличиха в какви ли не закононарушения. По принцип всички, които са били във властта, са за пандиза - и Костов, и царят, и Станишев.

Не може Алексей да е единствената изкупителна жертва, добавя балканецът, който в този момент се препитава с гледането на една крава.

След 10 ноември Ибришим не връща мюсюлманското си име Ибрим, защото всички публични документи се водят на второто му " аз ".

От Бабинци едвам трима-четирима индивида си връщат взетите през 1970 година имена. В селото в никакъв случай не е имало джамия, а в този момент, основно при погребения, викат от Галата ходжа, който пък бил родом от родопските села. 

В средата на 70-те родителите на Алексей Петров се местят да живеят в близкото село Градежница, откъдето е родът на майка му Гена. Къщата на родителите му там е пуста. Два дни преди ареста татко му паднал на улицата и си блъснал неприятно главата.

В момента се лекува в неврологичното поделение на Тетевенската болница. Майка му пък отпътувала в Ловеч, при щерка си Теменужка, където тя държи пекарна за самун и банички.

" Преди години Теменужка отвори в Градежница завод за произвеждане на ауспуси, само че работите не потръгнаха ", посочи Ивайло, комшия на родителите на скандалния командос.

Братът на Алексей - Огнян, пък върти мандрата в Тетевен и има лиценз за произвеждане на италианското сирене моцарела. 

Градежница и Глогово прекомерно малко наподобяват на помашките села в Родопите, цялостни с ревностни мюсюлмани. В събота по обяд мъжете се припичат на зимното слънце, стиснали бира в ръка.

В една къща десетина души бяха заобиколили заклано прасе и го пърлеха с бензинова лампа.

" Наистина не трябва мюсюлмани да ядат свинско, само че нашите хора към този момент напълно се объркаха ", изяснява Ивайло, дълготраен автобусен водач. Той показва, че 80% от хората са безработни, препитават се с бране на билки и малини, както и с дърводобив.

В Градежница не ставали закононарушения, а най-големият кахър са младежите, които карат с гневна скорост в близост и постоянно стават произшествия с съдбовен край.  

" За нашето село Алексей е огромно име. Понякога е идвал на наши тържества, сяда на трапезата и се радостни с всички ", споделя водачът. Въпреки това съвсем никой в селото не може да каже, че го познава.

На 14 години той отпътува да учи в сержантското учебно заведение в Пазарджик. Грижата за него поемат специфичните служби, които го трансформират в първокласен командос.

Следват именитите залавяния на немски крайнолеви терористи от групата " Баадер Майнхоф " и предотвратяването на атентати в Бургас.

По-късно някогашната барета се трансформира един от огромните силови застрахователи и минава своя лъкатушещ път сред спецслужбите, бизнеса, университета и подземния свят. 

Наскоро някогашната барета подвигна параклиса " Покров Богородичен " на връх Бабинци край родното си село. Ако Алексей Петров през днешния ден можеше да срещне дребния Асан Омеров и стадото волове, надали щеше да го познае...

Инфо: blitz.bg

Тагове: Асан Ибримов Омеров Алексей Петров Бабинци Гена Омер Ибрим
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР